Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen tirsdag 15.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers stabile forhold.

Skredfarevurdering

Skredfaren er sterk knyttet opp mot vindstyrke og mengde løssnø i terrenget. På de mest vindutsatte stedene som også har løssnø i terrenget vil det dannes ferske flak med fokksnø mot vestlige leområder. På grunn av bygevær de siste dagene som har gitt store lokale variasjoner i nysnømengde vil skredfaren variere innad i regionen. Ta hensyn til pågående vindtransport under rutevalg.

Fokksnøen fra de siste to dagene begynner nå å stabilisere seg, men det finnes trolig områder der skred kan løses ut med stor tilleggsbelastning.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 14. februar 2022

Det er store lokale forskjeller etter bygevær, sterk vind og temperatursvingninger de siste dagene. I lavlandet er det noen steder kommet godt over 30 cm nysnø som ligger jevnt fordelt under skoggrensen. Vest for Kabelvåg er det fuktig i lavlandet, mens snøen er mer tørr mot Vesterålen. Over skoggrensen har vinden mange steder herjet med nysnøen og dannet fokksnøflak av ulike hardhet.

På lørdag kom det inn en observasjon av nedsnødd overflaterim fra Andøya som ga tydelig resultat på stabilitetstest, men fravær av andre observasjoner og faretegn tyder på at dette lag har sannsynligvis en begrenset utbredelse.

Mandag ble det observert et middels stort flakskred i sørvendt terreng på Kongstindan.

Fjellvær

Mandag 14. februar 2022

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -15 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 15. februar 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -16 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS